miercuri, 9 februarie 2011

6 februarie 2011 – Digni sunt !

Sat Gutinaș

Județul Bacău


Unul din paradoxurile grupului nostru este acela că de când a luat ființă acest blog, nu am vorbit niciodată despre locul în care mergem cel mai des. Fugim cât ne țin puterile de spovedanii publice, de sentimentalisme miorlăitoare, ori de habotnicisme cronice. Dar iată că timpul își cere pecețile sale, pentru că anumite adevăruri îl depășesc prea mult. Nu vom rosti cuvinte mari dintr-o autosuficiență patologică, ori din simplul fapt că parohia Gutinaș se află sub epitrahilul părintelui Petrică Cautiș, ci pentru că ele mărturisesc duhul întregii misiuni ce dânsul împreună cu doamna profesoară Paula Cautiș o poartă pe umeri.

Bucuria comunității de a liturghisi împreună cu Preasfințitul Ioachim Băcăoanul ajutat de un sobor larg de preoți a copleșit atmosfera, căci din 1978 se numără mulți ani de când ultima dată un ierarh a venit pe meleagurile gutinășene. Totodată, prezența părintelui consilier Dan Alexandru Antoce, părintelui protopop Constantin Alupei, părintelui Pavel Pleșca și părintelui Gheorghe Leuștean alături de cei doi arhidiaconi Ciprian Ignat și Ionuț Amărinii au întregit bucuria comunității de a avea atâția oaspeți de seamă.

Pentru mulți din membrii corului, biserica din Gutinaș a îngropat multe păcate și de aceea pentru noi, cei înrudiți duhovnicește cu enoriașii de acolo, reprezintă o bucurie mare duminica lui 6 februarie. Mai limpede ca nicicând s-a simțit comuniunea dintre noi, când cu toții am cântat ”Dignus est” părintelui Petrică Cautiș, care a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor pentru toate ostenelile sale atât în parohie cât și la catedră.

Suntem rodul strădaniei părintelui și a doamnei profesoare, dânșii au fost alături de noi, de la înseratele Liturghii ale Darurilor, până la neuitatele lăsate de sec, de la furtunile din viețile noastre și până la cele mai frumoase bucurii și de aceea această distincție pentru noi înseamnă unul din răspunsurile rugăciunilor noastre la Dumnezeu pentru ca El să le mai răsplătească din facerile de bine. Suntem convinși că pentru dânșii această distincție reprezintă o onoare și o îmbărbătare, de aceea le cântăm cu toată inima ”Digni sunt”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu