duminică, 6 iulie 2014

Zilele Betleemului Stefanian - 1-2 iulie 2014

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” 
Borzești
jud. Bacău


„Sarbătoarea „Zilelor Betleemului Ștefanian” reprezintă o necesitate a comunitatii onestene și isi propune sa revalorizeze principiile identitatii religioase si nationale. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am avut ocazia sa ne bucuram anul acesta de cea de-a doua editie a Zilelor Stefaniene care a constat în importante evenimente  spirituale și culturale.
Ziua de 1 iulie a debutat cu slujba Vecerniei și a Litiei oficiată de PS Ioachim Băcăuanul alături de numerosi preoti slujitori din Onești si  din localitatile vecine, răspunsurile la strană fiind oferite de grupul Filomelos care s-a pregătit cu multă osârdie pentru acest eveniment. Muzica psaltică a fost liantul prin care Dumnezeu a așezat bucuria si prietenia între participanții la această sarbătoare de aceea mulțumim grupului și dirijoarei prof. Paula Cautiș pentru dăruirea și profesionalismul de care dau mereu dovadă.
Programul a continuat cu lansarea site-ului bisericii din  Borzești (www.bisericaborzesti.ro)  la care a participat PS Ioachim Băcăuanul și oficialitățile locale. Mulțumim Primăriei Onești și Consiliului Local Onești care a oferit suportul pentru realizarea acestui site, precum și a pliantelor de promovare a bisericii din Borzești.
Activitățile culturale au continuat cu un program artistic în care grupul de copii „Alfa Song” coordonat de prof. Alina Coitu au interpretat cântece patriotice ce au evocat memoria Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, iar grupul „Alfa”, aflat sub îndrumarea prof. Nicoleta Sălbatecu și a prof. Doina Brumă, a reușit să pună în scenă Legenda Stejarului din Borzești. Aducem întreaga noastră prețuire și ne înclinăm strădaniei depuse de acești copii și a profesorilor îndrumători care au ales să împlinească „Zilele Betleemului Ștefanian” cu  puritate, inocență și credință.
La încheierea primei zile a Betleemului Ștefanian, organizatorii evenimentului, pr. Petrică Cautiș și prof. Paula Cautiș, au oferit diplome și daruri oficialităților locale (primarului Laurențiu Neghină, viceprimarului ing. Nicolae Gnatiuc, dir. general DPP Ioan Paris și dir. Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești-Elena Șerbu) precum și ostenitorilor care s-au dedicat sărbătorii din acest an. Suntem convinși că organizarea evenimentului ar fi fost mult mai anevoioasă dacă nu am fi avut sprijin și din partea preoților, cu recunoștință îi amintim pe: pr. Aramă Gheorghe de la parohia Crucea de Piatră, pr. Ionuț Comisu de la parohia Răcăuți, pr. Ilarion Mâță de la parohia Hârja și  pr. Nicolae Zaharia de la parohia „Sfântul Nicolae” din Onești, le mulțumim pentru implicarea și sprijinul lor.
Ziua de 2 iulie a cuprins un program liturgic și cultural, debutând cu Sfânta Liturghie închinată Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la care au participat numeroși preoți, amintim pe pr. vicar-administrativ Ioan Gherasimescu, pr. Antoce Dan și pr. Ionuț Amărinii care împreună cu tot soborul au plinit rugăciunea noastră și au făcut-o lucrătoare în viețile noastre. Programul a continuat cu Parastasul cel Mare pentru ctitorii bisericii din Borzești (care în acest an împlinește 520 de ani de la sfințire), și cu lansarea cărții „Borzești – 1904, marea sărbătoare închinată Voievodului Moldovei” scrisă de ing. Bogza Gheorghe.
„Zilele Betleemului Stefanian” este o sărbătoare cu adânci filoane istorice, iar dacă Nicolae Iorga consemnează în scrierile sale de bucuria și fastul cu care odinioară era prăznuită memoria Sfântului Ștefan cel Mare, astăzi trebuie să conștientizăm că purtăm o responsabilitate, aceea de a nu abdica în fața „vremurilor și a vremilor” și de a ține candela aprinsă cu ajutorul lui Dumnezeu și prin strădania noastră.”

text preluat de pe „http://www.bisericaborzesti.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu