sâmbătă, 6 iunie 2015

Liturghie Baptismală arhierească la Biserica voievodală din Borzești



„Bucuriile mari vin prin icoane mici” – 5 iunie 2015

În cadrul unui proiect amplu de susținere și de promovare a muzicii bizantine și a autenticității slujirii liturgice, la Biserica din Borzești, astăzi, 5 iulie 2015, s-a oficiat Sfânta Liturghie Baptismală oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim însoțit de un sobor larg de preoți. Profunzimea liturgică și-a găsit ecou în duhul plin de istorie al ctitoriei ștefaniene și în cântarea bizantină cântată antifonic de membrii Grupului Byzantion coordonat de prep.univ.drd. Adrian Sîrbu și Grupului feminin de muzică psaltică Filomelos, sub conducerea presb.prof.Paula Cautiș.

Întoarcerea și înnoirea în autenticitatea slujirii liturgice reprezintă astăzi o prioritate, când relativizarea tainelor bisericii reprezintă cel mai prielnic mijloc de secularizare. Se resimte, mai mult decât oricând, ca o necesitate, întoarcerea la originile cultului ortodox, când taina Sfântului Botez nu era dezlipită de Sfânta Liturghie, și mai mult, de a Sfintei Învieri. Odată cu secolul XIII când slujba Sf. Botez se rupe de Sf. Liturghie și suferă un proces de uniformizare ce se întinde până în sec. XVII, slujba baptismală devine o sinteză și un rezumat al slujbei ce odinioară reprezenta o deplinătate liturgică. 

Alterarea în timp a importanței catehumenatului în cultul și spiritualitatea ortodoxă, reprezintă motivul pentru care s-a minimalizat importanța afilierii ei în Liturghie. Ritul baptismal obligatoriu, definitivat în secolul IV, stabilește o legătură indisolubilă între ascetica și treptele Postului Mare cu pregătirea celui ce avea să fie botezat în noaptea Sfintei Învieri. Nașii, garanții catehumenului, se îngrijeau ca acesta să asume, pe parcursul urcușului duhovnicesc al postului, învățătura creștină pentru a se face vrednic de numele de creștin. 

Liturghia baptismală de la Borzești și-a propus să ofere o icoană a bucuriei liturgice din trecut, care nu putea fi dezlipită de Sfânta Liturghie și de prezența binecuvântării arhierești. Întregul eveniment s-a aflat sub coordonarea părintelui paroh Petrică Cautiș al bisericii din Borzești. 


10 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine este administratorul acestui " sait " ce a indraznit sa imi stearga comentariul?

    RăspundețiȘtergere
  4. Administratorul vă cere să vă lăsați identitatea, altfel, vor fi șterse și aceste comentarii ale dvs.

    Costina Dobre

    RăspundețiȘtergere
  5. Faca-se voia discipolilor! Ati primit poruncile pe Muntele Perchiu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Anonim,

    Din respect față de mine, nu mă voi lega de dvs, deși sunt înclinată să o fac. Îmi pare rău pt dvs, mai ales pt că v-am dat libertatea să mă abordați personal și să-mi spuneți personal lucrurile care vă macină. Vă previn că aici nu este un spațiu unde spiritul dvs vindicativ este liber.
    Spre liniștea dvs, nu fac ascultare de nimeni, repulsia creată e involuntară, ați trudit din plin la ea.
    Aștept să-mi scrieți nemulțumirile dvs la e-mail: costina_dobre@yahoo.com
    Costina Dobre

    RăspundețiȘtergere
  7. Vesnica " domnisoara " Costina Dobre,
    Spre surprinderea ta nu am nevoie de acordul tau asupra libertatii mele de exprimare. " Spiritul meu vindicativ " poate actiona oriunde, in orice moment. Daca nu esti pregatita sa ii faci fata iti sugerez sa lasi pe altcineva mai competent si mai privat de " repulsie involuntara ".
    Banuiesc ca fluxul de informatii a fost prea ridicat, asa ca o sa iti acord o scurta perioada de cugetare.

    Pe data viitoare!
    Domnul Anonim

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimate Anonim,

    Nu răspund provocărilor pentru că nu vreau să mă mânjesc; nu cred că doriți să-mi cunoașteți abilitățile de a apăra un grup care muncește atât de mult și își adună bucuriile cu atât de mult sacrificiu.

    Îmi pare rău pentru dvs. pentru că aveți un caracter mic, vă ascundeți în spatele unui pseudonim și nu aveți tăria să vă asumați afirmațiile.
    Să vă ajute Dumnezeu și să vă dea putere în cele bune!

    Costina Dobre

    RăspundețiȘtergere
  9. A.N.O.N.I.M - ANONIM! Guess who's back, back again?

    RăspundețiȘtergere