vineri, 9 decembrie 2011

Aur, smirnă și ... colinde


Magii urmăresc steaua care cheamă la Răsărit și descoperă mai mult decât și-ar fi putut ei închipui vreodată, anume Nașterea Mântuitorului Hristos. Închipuind omul de știință, elevul la un liceu teoretic din Onești, studentul la o facultate cu profil real, ne-teologul dacă îl putem numi așa, magul,  prin puterea muncii sale, vede o schimbare în constelațiile cerului, vede că natura în dimensiunea ei extraordinară își îngenunchează rațiunea în fața tainei. Și pentru că pornește în strădania lui cu o minte neiscoditoare, sinceră, onestă, care își cunoaște limitele, Dumnezeu îi oferă un dar mai presus decât și-ar fi putut dori el, adică să guste din slava Întrupării Sale. Și acest mag îi aduce lui Hristos aur – pentru că toată creația slujește Lui, smirnă – adică bătăturile mâinilor sale și nu în ultimul rând, colinde.
            Ne place să gândim că asemeni tămâiei care se topește la fața focului, colindele se topesc la fața ascultătorilor de bucuria ce le-o aduc. Primiți colindele noastre ca unele ce apar din frământarea unor osteneli cu drag de autentic, mai aproape de tradiție și de ceea ce presupune adevărata sărbătoare și ajutați-ne să ne șlefuim cu fiecare an care mai trece  darul pe care ni-l propunem să vi-l aducem.
            Iar pentru că mereu vom fi dornici să rezonăm cu persoane, grupuri ce își propun același lucru ca și noi, adică o muzică slujitoare numai ascultătorului și lui Hristos, i-am chemat să ne ajute în proiectul nostru și pe membrii grupului ”Melozii Romanului” ai Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” din Roman. Dirijați de părintele arhidiacon Ionuț Amărinii, dânșii vor căuta să urce mai abitir la inimile noastre spiritul bizantin, caracteristic identității românești. Așa cum și doamna noastră dirijoare       prof. Paula Cautiș se regăsește în această vocație ca o împlinire dimpreună a corului, la fel și invitații noștri, vin să slujească cu frică și cu cutremur  Nașterii Mântuitorului Hristos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu