marți, 17 mai 2011

14 mai 2011 – Concert pascal de Zilele Melchisedec


Cântarea bizantină, cu tonalități de inspirație divină a fost și va rămâne o congruență de spirit a tuturor ostenelilor omenești. Este întruparea cea mai sublimă a comuniunii și nu contopirii dintre harul lui Dumnezeu și prinosul omului.

Spre cununa acestui gând Preasfințitul Ioachim Băcăoanul a rânduit un concert de cântări pascale, la care să participăm împreună cu corurile "Iosif Protopsaltul", de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Veniamin Costachi", Mănăstirea Neamţ, Corul "Sfînta Cuvioasă Parascheva", de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Agapia, Corul "Imperialii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ și corul "Sfîntul Cuvios Iosif de la Varatec" al Mănăstirii Varatec şi Corul Melozii Romanului, Seminarul Teologic Ortodox din Roman, și în deschiderea căruia profesorul de muzică și dirijorul grupului psaltic Byzantion a condus o conferință despre profunzimile psaltichiei.

Faptul că noi, cei iviți la strâmtoarea unor confluențe laice și dintr-o prețuire către autentic, am avut prilejul de a ne alătura unor coruri ce provin dintr-un mediu teologic de o vechime și prestanță de mult timp apreciată, reprezintă o îmbărbătare spre a ne mai șlefui din rotițe și spre a spori în râvnă, căci slava lui Dumnezeu nu tăgăduiește. Aceste lucruri le-am simțit cu mai multă strășnicie și în mireasma ”tămâiei” vecerniei la care am slujit împreună cu Preasfințitul Ioachim Băcăoanul, grupurile psaltice ce au prezidat concertul și alături de domnul profesor Adrian Sîrbu.

” Mare este puterea crucii Tale Doamne, că ai făcut din pescari apostoli și din păgâni mucenici care să se roage pentru sufletele noastre”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu